Elk kind heeft recht om ergens bij te horen

Publicatiedatum: vrijdag 22 maart 2024
Twintig jaar, zolang is Ad de Hoon dit jaar al voorzitter van Cendra. Dit is het tienerwerk in Aarle-Rixtel, waar wekelijks zo’n 100 kinderen en jongeren uit heel Laarbeek komen. Een gesprek met de zeventiger over onder meer vrijwilligers, jeugd en vooroordelen.

“Elk kind is welkom, als ze zich maar aan de huisregels houden”, trapt Ad de Hoon af aan tafel in Cendra.

Het jongerencentrum aan de Duivenakker in Aarle-Rixtel wordt elke week druk bezocht door zo’n 100 kinderen. Niet alleen uit Aarle-Rixtel, ook daarbuiten. “Er zijn in Laarbeek vier tienerwerken. Je hebt Yammas in Mariahout, &RG-teens in Lieshout en Boemerang in Beek en Donk, maar die laatste ligt op zijn gat omdat ze geen vrijwilligers kunnen vinden”, zegt De Hoon. “Wij zijn de enige die wekelijks drie vaste openingsmomenten heeft. Woensdagmiddag, woensdagavond en vrijdagavond. Daarnaast organiseren we ook nog thema-avonden.” 

Dat de jongeren, de doelgroep bij Cendra is van 10 tot 20 jaar, zich er thuis voelen, blijkt wel uit de kreet die door de jongeren zelf op de bar is geschilderd: ‘Een warm thuis’. Het blijk ook uit het grote aantal wekelijkse bezoekers dat de weg weet te vinden naar Cendra. Maar dat kan nog meer, vindt De Hoon. “Zeker op woensdagmiddag. Dan zijn we echt alleen open voor kinderen tot twaalf jaar, van 13.30 tot 16.30 uur. Maar wij zijn niet gemachtigd om op basisscholen ons verhaal te vertellen. Dan merken we het gebrek van een jongerenwerker. Wij proberen altijd met iedereen samen te werken, maar die samenwerking met scholen mis ik ontzettend.” 

Vrijwilligers
Het bestuur van Cendra kan rekenen op de hulp van zestien vrijwilligers, die bij openingsmomenten aanwezig zijn. “Wij zijn ontzettend trots op hen, we zijn altijd op zoek naar nieuwe vrijwilligers, omdat er ook altijd weer wegvallen. We merken dat we zelfs buiten Laarbeek een hele goede naam hebben en dat maakt me ontzettend trots. Daarom kan ik er ook niet mee ophouden”, lacht De Hoon.

Waarom hij zich al twintig jaar met ziel en zaligheid inzet voor jongeren? “Ik ben zelf vroeger ook een hangjongere geweest. Elk kind heeft recht om ergens bij te horen. Dat voel ik niet alleen zo, maar alle vrijwilligers voelen dat.” 

Veilige plek creëren
De Hoon en zijn vrijwilligers willen voor alle kinderen en jongeren die bij Cendra komen een veilige plek creëren. “Ze vertellen hier ooit eerder dat ze een goed punt hebben gehaald op school dan dat ze dat thuis doen. Of dat ze verliefd zijn en meer van dat soort dingen. Bij de jongeren die hier wekelijks komen hebben we een vertrouwenspositie.”

De Hoon geeft wel aan meer steun te willen hebben van onder meer de LEVgroep. “De gemeente betaalt de LEVgroep, dan mogen ze ook wel wat meer doen”, doelt hij onder meer op in zijn ogen het gebrek aan een jongerenwerker die op gezette tijden bij Cendra komt. “Vrijwilligers hebben ook behoefte aan ondersteuning. Als ze iets horen of meemaken, willen ze dat kunnen delen.” 

Waar De Hoon ook nogal eens tegen aanloopt zijn de voordelen die er nog altijd zijn over Cendra. “Er zijn mensen die denken dat jongeren bij Cendra aan drugs komen. Dat is gewoon helemaal niet waar. Daarom zou ik ook zo graag ouders willen uitnodigen om zelf een keer een kijkje te komen nemen hier zodat wij kunnen laten zien wat we allemaal doen.”  

Bron: Weekblad Mooi Laarbeek

Elk kind heeft recht om ergens bij te horen
Antonis & Partners is een onafhankelijk adviesbureau wat gespecialiseerd is in het begeleiden van beheerders en besturen van gemeenschapshuizen en culturele centra.