Nieuw dorpshuis Son en Breugel ondergebracht in voormalige kerk

Publicatiedatum: vrijdag 20 januari 2023
Eind 2022 is het nieuwe dorpshuis van Son en Breugel in gebruik genomen. De voormalige Sint-Petrus'-Bandenkerk is getransformeerd tot het Dommelhuis, waarin functies zoals de bibliotheek, een theater en een onderkomen voor de plaatselijke harmonie zijn opgenomen. Om de functies van buitenaf zichtbaar te maken en de binnenruimte van meer daglicht te voorzien, is de kerk op verschillende plekken ‘opengebroken’.
Zo is de plint van het van oorsprong vrij introverte gebouw opengewerkt met glas, waardoor het een etalagefunctie bekleedt voor het theater en de bibliotheek. Doordat van buitenaf zichtbaar is wat er binnen gebeurt, wordt de drempel om naar binnen te gaan lager, luidt de achterliggende gedachte. In het dak is een lichtstraat aangebracht voor extra daglicht van bovenaf, de bestaande verticale ramen aan de zijkant van de kerk zijn behouden.

De open structuur van het gebouw leende zich goed voor een nieuwe invulling. Veel functies zijn ondergebracht in nieuwe elementen, die los van het gebouw staan en in de toekomst eventueel ook weer eenvoudig verwijderd kunnen worden. In het huidige ontwerp is ook gebruikt gemaakt van gerecyclede elementen en materialen uit de kerk.
Zo speelt de typerende grote overspanning van het dak ook een belangrijke rol in het nieuwe ontwerp. "Deze bijzondere dunne constructie is tegenwoordig niet meer te realiseren, het oude vakwerk hebben we zeer gewaardeerd. Het open vloerveld dat hierdoor is ontstaan hebben we behouden door de doos-in-doosconstructie. Belangrijke elementen als de hoge verticale kozijnen en karakteristieke raamverdelingen zijn gerenoveerd".

Ook het bijzondere metselwerk van de binnen- en buitengevels heeft een renovatie ondergaan. "In de voorgevel, boven de entree, is de processie van Petrus uitbeeld in een metselwerkkunstwerk. Eveneens worden oude relieken tentoongesteld onder een glasplaat in de vloer. De bestaande structuur is behouden en de voormalige kerk is nog altijd herkenbaar in zijn onderscheidende voorkomen".

De oude biechthokjes zijn eveneens behouden en hebben een nieuwe invulling gekregen. "Het zijn treinzitjes waar mensen even rustig kunt werken of lezen. Een knipoog naar de originele biechthokjes is gemaakt door het tussenschot met daarin een schuifluikje om contact te maken met de andere persoon in het treinzitje, om te biechten bijvoorbeeld".

Indeling functies
Op de begane grond liggen de bibliotheek de theaterzaal, een bar en een foyer. Op de trap kunnen kinderen zitten lezen. Op de rustiger verdieping liggen werk- en overlegplekken, daarnaast bevinden zich hier de oefenruimtes voor de harmonie. Het ontwerp is in overleg met de verschillende gebruikers tot stand gekomen.
Nieuw dorpshuis Son en Breugel ondergebracht in voormalige kerk
Antonis & Partners is een onafhankelijk adviesbureau wat gespecialiseerd is in het begeleiden van beheerders en besturen van gemeenschapshuizen en culturele centra.