Vertrouwen in bestuur De Vilgaard Velden keldert tot dieptepunt

Publicatiedatum: woensdag 7 juli 2021
Nadat SV Velden zijn vertrouwen in het bestuur van De Vilgaard al had verloren, geldt dat nu ook voor de andere gebruikers van het gemeenschapshuis. Toneelvereniging Spelenderwijs en jeugdinstuif Velden zien geen heil meer in samenwerking met het bestuur.

Vorige week kwamen de verenigingen samen met het bestuur voor een klankbordsessie. Die vergadering verliep tumulteus. Enkele aanwezige bestuursleden van verenigingen werd verzocht om de zaal te verlaten, tot woede van de gebruikers van de Vilgaard. Als klap op de vuurpijl lekte er ook nog een e-mail uit van de beheerder van het gemeenschapshuis, waarin hij opriep tot het afzeggen van de klankbordbijeenkomst. Aanleiding voor zijn schrijven lag in het statement van SV Velden om te willen stoppen met het exploiteren van de horeca.

'Messen geslepen'
De beheerder van De Vilgaard schrijft dat SV Velden 'een coup' wil plegen. 'Gesterkt door het verbijsterende opportunisme van het CDA, met een draaiende Harold Hafmans / Wuilus in haar even opportunistische kielzog, Sraar (Geelen, opgestapt bestuurslid De Vilgaard, red.) waarvan we niet weten wat hij direct of indirect gaat doen, zijn dochter (Yvonne Geelen, van Jeugdinstuif Velden, red.) die ongetwijfeld de messen geslepen heeft en een toneelclub waarvan ik weet dat ze nog met iets gaan komen', zo staat in de mail te lezen.

'Grote ramp'
In de mail schrijft de beheerder verder dat ze intern bij de Vilgaard niet op één lijn zitten, en dat de kans dat dat wel gebeurt binnen een dag nihil is. 'Het gebrek aan informatie en eenheid maakt dat we geen duidelijk en stevig standpunt kunnen hebben. Dat is een standaard scenario voor een grote ramp. Als we weten wat ons te wachten staat en we daar een helder eigen antwoord op hebben, kunnen we als sterke winnaar uit de bus komen omdat we ons goed kunnen verwoorden. (...) Timing is alles. Dat is geen vluchten of vermijden maar zorgen dat je je zaken op orde hebt voor je een reeks aan confrontaties aangaat', aldus de beheerder.

Vertrek
Bij de bijeenkomst maakte Yvonne Geelen van de jeugdinstuif haar ongenoegen kenbaar over de mail. Naar aanleiding van deze mail eiste zij en Harold Hafmans het vertrek van de beheerder. Geelen zegde het vertrouwen op in het bestuur. Ook de toneelvereniging denkt dat het met het huidige bestuur niet goed gaat komen. 'Een frisse start is voor iedereen het beste, met nieuwe gezichten', zegt bestuurslid Maarten Janssen van de toneelvereniging. 'De sfeer op de vergadering was meer vijandig dan een leuke sfeer. Dan zou ik als vrijwilliger in het bestuur mijn conclusies trekken.' Harold Hafmans van De Wuilus hoopt 'dat we tot een oplossing kunnen komen in samenspraak met het bestuur.' Het bestuur van De Vilgaard heeft zich gedistantieerd van de mail van de beheerder en excuses aangeboden, specifiek aan de personen die in de mail worden genoemd.

Horeca
Fractievoorzitter Tom Verhaegh van het CDA stelde vragen aan wethouder Alexander Vervoort (SP) naar aanleiding van het voornemen van SV Velden om met de horeca in het gemeenschapshuis te stoppen. 'Op het moment dat hier geen horeca meer is, stort je het verenigingsleven in een groot probleem. Wij willen weten hoe wethouder Vervoort dit gaat oplossen. Dit probleem speelt al anderhalf jaar en dan zouden er nu wel oplossingen komen voor zaken waar wij anderhalf jaar geleden al voor waarschuwden.'

Op de vergadering met de verenigingen zou het bestuur van De Vilgaard hebben toegezegd dat SV Velden per 1 augustus kan stoppen met de horeca. Het bestuur wil niet reageren. Bestuurslid Ger Lommen wil alleen kwijt dat ze 'niet mee willen doen aan het laten escaleren van de situatie via de media.'

Bron: Omroep Venlo cultuur nieuws

Vertrouwen in bestuur  De Vilgaard Velden keldert tot dieptepunt
Antonis & Partners is een onafhankelijk adviesbureau wat gespecialiseerd in het begeleiden van besturen van gemeenschapshuizen en culturele centra inzake het beheer. Daarnaast ondersteunen zij gemeenten bij de opzet van multifunctionele accommodaties.