Duurzaam dorpshuis voor Loon op Zand; een plek voor iedereen

Publicatiedatum: zaterdag 11 december 2021
De inwoners van het Brabantse dorp Loon op Zand krijgen een nieuw, duurzaam dorpshuis: De Nieuwe Wetering. Het huidige sociaal cultureel centrum is gedateerd en voldoet niet meer aan de eisen van deze tijd, zegt projectleider Maarten School van de gemeente Loon op Zand.

Het complex bestaat momenteel uit drie onderdelen: het oude klooster, een middengedeelte met daarin alle sociale en culturele functies en een sporthal. Het oude klooster wordt verkocht en opgeknapt en krijgt een nieuwe bestemming: gezondheidscentrum. Het middengedeelte gaat tegen de vlakte, om plaats te maken voor een gloednieuw sociaal-cultureel middendeel. Architectenbureau De Twee Snoeken is verantwoordelijk voor het ontwerp.

Er zijn verschillende partijen betrokken geweest bij de totstandkoming van De Nieuwe Wetering: de Wetering Plan Groep (een burgerinitiatief), de gemeente en andere gebouwgebruikers. Ook de sporthal wordt onder handen genomen, aldus School. “Daarbij gaat het om meer dan een facelift.”

Rijk verenigingsleven

Het nieuwe middendeel wordt dé plek waar dorpsbewoners elkaar kunnen ontmoeten. School: “Loon op Zand heeft een bijzonder rijk verenigingsleven. De meeste verenigingen krijgen hier straks een plek, denk aan de seniorenvereniging, orkesten, biljartvereniging en Heemkundekring. Ook komt hier een prikpost van de GGD.”

De nieuwbouw bestaat straks onder meer uit een entree, foyer, café, een verdieping en een vide. Het gebouw wordt gasloos en krijgt een luchtwarmtepomp. Het ontwerp past volgens School bij het dorpse karakter van Loon op Zand: alsof er drie huizen met puntdaken naast elkaar staan.

Loonse huiskamer

De Twee Snoeken wil van De Nieuwe Wetering een levendige, gastvrije Loonse huiskamer maken. Een plek waar iedereen zich thuis voelt en waar genoeg ruimte is voor sport en ontspanning, feesten en evenementen, zorg en welzijn, cultuur en informatievoorziening. De vernieuwde accommodatie sluit aan op de wensen van de gebruikers, maar ook op de locatie in het centrum van het dorp. Daarom wordt ook veel aandacht besteed aan een mooie inpassing in het landschap met goed zicht op de omgeving, met het Witte Kasteel, het centrum rondom de kerk en De Kiosk.

De eerste plannen voor het nieuwe dorpshuis ontstonden zes jaar geleden. Vorig jaar werden de kosten nog geraamd op circa 7 miljoen euro, maar onlangs maakte wethouder Jan Berkelmans bekend dat het project zo’n 9 miljoen gaat kosten. Dat komt onder meer door de forse stijging van de bouwprijzen en een aangepast ontwerp. De belangstelling voor een plek in het nieuwe dorpshuis was bijzonder groot. Er komen daarom straks iets meer ruimtes dan aanvankelijk gedacht, ook komt er een extra lift. De bouw start in het derde kwartaal van 2022.

Bron: Cobouw

Duurzaam dorpshuis voor Loon op Zand; een plek voor iedereen
Antonis & Partners is een onafhankelijk adviesbureau wat gespecialiseerd is in het begeleiden van beheerders en besturen van gemeenschapshuizen en culturele centra. Daarnaast heeft Antonis & Partners ruime ervaring bij het ondersteunen van gemeenten over het beheer van de gemeenschapshuizen en bij de opzet van multifunctionele accommodaties.