Bestuur De Vilgaard Velden stapt per direct op

Publicatiedatum: donderdag 8 juli 2021
Het bestuur van Stichting Gemeenschapshuis De Vilgaard stapt per direct op. De bestuursleden zien na een roerige periode te weinig basis om door te gaan. Feit is dat er in de afgelopen twee weken veel is gebeurd in De Vilgaard en dat het opstappen van het bestuur slechts een volgend hoofdstuk in de soap vormt.

Het botert al anderhalf jaar niet tussen het bestuur en de hoofdgebruiker van het gemeenschapshuis: SV Velden. Twee weken geleden kondigde SV Velden aan te stoppen met de exploitatie van de horeca. Op een vergadering vorige week met alle huurders eiste SV Velden voor de zoveelste keer het vertrek van het bestuur. Daarvoor was steun van onder meer de toneelvereniging en de jeugdinstuif. 

Voorzitter Arie Leppink wil niet reageren maar heeft bij het persbericht vier kantjes met zelfbedachte vragen en antwoorden meegestuurd. Daarin vraagt hij zichzelf onder meer of het bestuur van De Vilgaard  zich bedreigd voelt door SV Velden. 'Ja', is het korte antwoord. Bestuurslid Ger Lommen wil wel reageren bij Omroep Venlo maar ontkent dat. 'Die vragen en antwoorden zijn voor rekening van Arie zelf', zegt Lommen. 'Ik moet wel zeggen dat hij schrik had. Hij voelde zich persoonlijk aangevallen.'

Coup

Verder zegt Leppink niet te begrijpen waarom er op de vergadering zulke beledigende en dreigende uitspraken werden gedaan. In het persbericht noemt het bestuur de hele situatie een door SV Velden geënsceneerde coup. Met die uitleg vraagt het bestuur begrip van de Veldense gemeenschap voor het neerleggen van de taken. Lommen zegt aan de ene kant achter de inhoud van het persbericht te staan, maar vindt niet dat SV Velden een coup probeert te plegen:

Voorzitter Rick Theelen van SV Velden laat in een reactie weten het opstappen de enige juiste beslissing te vinden. Tegelijkertijd noemt hij de uitlatingen dat het bestuur zich bedreigd voelt en SV Velden een coup zou willen plegen, onacceptabel en niet verklaarbaar. 'We hebben meerdere malen geprobeerd om tot een gezamenlijke oplossing te komen, echter zonder resultaat. Vanuit de gebruikers is een werkgroep opgezet waarbij zowel SV Velden als ook De Vilgaard is aangesloten, dus niets kan als een verrassing komen voor hen. De gemeente zal nu snel over moeten gaan tot actie. Zij zijn wel degelijk partij in dezen, ook al vonden zij in een eerdere reactie van niet. Wij willen met de hele gemeenschap in Velden na de vakantie weer gebruik kunnen maken van een mooi gebouw met een geopende horecagelegenheid. Nu kunnen de gebruikers met een schone lei de door hen voorgestelde structuur in het BMV gaan uitwerken', aldus Theelen.

Pijn

Volgens Lommen was er simpelweg te weinig basis om verder te gaan als bestuur. Er waren te veel verenigingen die het bestuur op de vergadering opriepen om op te stappen. 'En omdat niemand, alleen de KBO, wat tegengas gaf, zeiden we: dit kan niet meer. We kunnen niet aan een dood paard trekken.' Toch vertrekt Lommen met pijn in het hart. 'Het doet pijn om te zien hoe het nu eraan toe moet gaan. We hebben een financieel perfect plaatje en een bezetting waar geen enkel gemeenschapshuis aan komt, niet één. We hebben allerlei faciliteiten voor de cultuur geregeld en in stand gehouden. Bijvoorbeeld de 70-30 regeling, waarbij de verenigingen die een grote activiteit hadden en zelf achter de bar stonden zeventig procent van de winst zelf mochten houden. Ik vrees dat dat voorbij is. De gemeente zal conclusies trekken.'

Bron: Omroep Venlo cultuur nieuws

Bestuur De Vilgaard Velden stapt per direct op
Antonis & Partners is een onafhankelijk adviesbureau wat gespecialiseerd in het begeleiden van besturen van gemeenschapshuizen en culturele centra inzake het beheer. Daarnaast ondersteunen zij gemeenten bij de opzet van multifunctionele accommodaties.