Bestuur de Vilgaard in Velden blijft voorlopig aan.

Publicatiedatum: maandag 9 augustus 2021
Het bestuur van De Vilgaard in Velden blijft aan tot er een oplossing is gevonden voor de impasse in het gemeenschapshuis. Het voltallige bestuur stapte twee weken geleden op na aanhoudende onenigheid over en weer met de gebruikers.

Wethouder Alexander Vervoort geeft in antwoorden op vragen van CDA aan mee te willen denken in een oplossing van het conflict tussen het bestuur van stichting De Vilgaard en de hoofdgebruiker SV Velden. 'Dit in het belang van alle gebruikers en het Veldense verenigingsleven. We hebben daarom besloten dat we SGDV (Stichting Gemeenschapshuis De Vilgaard, red.) tijdelijk helpen om de voorzieningen draaiende te houden', schrijft Vervoort.

Schoonmaak

De gemeente biedt bijvoorbeeld ondersteuning in de schoonmaak van het gebouw. De beheerder die daar namens de stichting verantwoordelijk voor is, werd onlangs op non-actief gesteld na een uitgelekte mail waarin hij leden van enkele gebruikers zwart maakte. Het bestuur deed afstand van de uitspraken van de beheerder.

De gemeente heeft het bestuur van De Vilgaard in een gesprek niet alleen hulp aangeboden maar ze ook gewezen op hun verantwoordelijkheden. 'Inmiddels is met hen afgesproken dat zij hun werk als bestuur weer oppakken. Zij gaan hiermee door totdat er een nieuwe en blijvende oplossing is gevonden. Ook voor dit laatste gaan zij zich in inzetten. Wij ondersteunen hen hierbij in de vorm van meedenken en adviseren. Wij gaan natuurlijk ook in overleg met bijvoorbeeld SV Velden over de ontstane situatie en de doorkijk naar de toekomst.'

Dood paard

De bestuursleden zagen geen heil meer in doorgaan. De Vilgaard en SV Velden lagen al langer met elkaar overhoop. SV Velden kondigde een maand geleden aan te stoppen met de exploitatie van de horeca in het gebouw. In een vergadering kort daarna met bestuur en alle huurders eiste SV Velden voor de zoveelste keer het vertrek van het bestuur. Daarvoor was steun van onder meer de toneelvereniging en de jeugdinstuif. 'En omdat niemand, alleen de KBO, wat tegengas gaf, zeiden we: dit kan niet meer. We kunnen niet aan een dood paard trekken', zei bestuurslid Ger Lommen na bekend te hebben gemaakt op te zullen stapppen. 

Wethouder Vervoort schrijft verder in zijn antwoorden aan het CDA dat hij wil helpen maar dat kan: 'Dit doen wij door afspraken te maken zodat de locatie open kan blijven en zodat geplande activiteiten (zoals de school-musical) door kunnen gaan. Indien nodig springt de gemeente bij. Dat doen we, bijvoorbeeld door er voor te zorgen dat de schoonmaak gedaan wordt. Het is hierbij zeker niet de bedoeling om lopende verantwoordelijkheden van de stichting over te nemen.'

Bron: Omroep Venlo cultuur nieuws

Bestuur de Vilgaard in Velden blijft voorlopig aan.
Antonis & Partners is een onafhankelijk adviesbureau wat gespecialiseerd is in het begeleiden van beheerders en besturen van gemeenschapshuizen en culturele centra. Daarnaast heeft Antonis & Partners ruime ervaring bij het ondersteunen van gemeenten over het beheer van de gemeenschapshuizen en bij de opzet van multifunctionele accommodaties.