Doek valt definitief voor sociaal-cultureel centrum De Enck in Oirschot

Publicatiedatum: zaterdag 27 juni 2020
Afgelopen vrijdag kwam deze berichtgeving vanuit het Oirschotse gemeentehuis naar buiten. Door liquiditeitsproblemen zou de gemeente opnieuw moeten bijspringen om het voortbestaan van De Enck overeind te houden.

Al in 2019 is door de voorzitter van het bestuur van De Enck aangegeven dat een gezonde exploitatie van De Enck zonder structurele subsidie niet kan.

Hij geeft ook aan dat een jaarlijkse subsidie van 85.000 euro zeer in vergelijking met de subsidies van andere gemeenten in de regio waar beheersstichtingen van gemeenschapshuizen annex theaters jaarlijks tussen de 3 ton en 1 miljoen aan subsidie ontvangen om de sociale functie en het cultuuraanbod op peil te houden.

Door de VVD in Oirschot is in 2019 te zien in Den Enck te vercommercialiseren. In hoeverre is daar animo voor?

Bij theater De Muzenval in Eersel is in 2018 een marktverkenning van bureau Inkoop en Aanbesteding Zuidoost-Brabant (Bizob) gedaan. De uitkomsten van het onderzoek laten zien dat er bij marktpartijen weinig animo is om de exploitatie van een theater met de bijbehorende horeca over te nemen.

De Enck kampt met liquiditeitsproblemen wat mede is veroorzaakt door de resultaten in het 2e kwartaal én de coronacrisis.

De financiële situatie van de gemeente Oirschot speelt ook een rol. De gemeente Oirschot zal de begroting voor de komende jaren sluitend moeten maken.

Doek valt definitief voor sociaal-cultureel centrum De Enck in Oirschot